Το 2022 αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έτος για το μέλλον της Βιοενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Υπό το φως των διεθνών γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διατηρήσει τον βηματισμό της προς την επίτευξη σταδιακής απανθρακοποίησης και κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 μέσω της ταχύτερης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως αυτή διατυπώνεται στους στόχους της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal)” και του σχεδίου “FitFor55”. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να εξασφαλιστεί η συνεισφορά των ΑΠΕ και της Βιοενέργειας κατά τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ε.Ε. μέσω του σχεδίου “RePowerEU”.
Η σταδιακή μείωση της συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ορυκτό άνθρακα και λιγνίτη, και παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις λόγω των σημερινών συνθηκών, εξακολουθεί να θέτει τη Βιοενέργεια στο προσκήνιο ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας βάσης, μέσω περαιτέρω εξορθολογισμού και οργάνωσης βιώσιμων, πολυσυλλεκτικών και μακροπρόθεσμων εφοδιαστικών αλυσίδων Βιομάζας.
Για τη φετινή χρονιά, η Βιοενέργεια εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύψει τις πρωτογενείς ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό, θερμότητα-ψύξη και μεταφορές για έναν ολόκληρο μήνα! Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τους νέους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων πολιτικών με σημαντική επίπτωση και στη χώρα μας – η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) συμμετέχουν και φέτος στην πανευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία European Bioenergy Day. Η εκστρατεία οργανώνεται από μια ομάδα εθνικών και διεθνών συνδέσμων, ακαδημαϊκών – ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, υπό το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας (BIOENERGY EUROPE), μέλη του οποίου είναι η ΕΛΕΑΒΙΟΜ, το ΕΚΕΤΑ, το ΚΑΠΕ και το CluBE.
Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιοενέργειας στοχεύει να αναδείξει τον ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η βιώσιμη βιομάζα στο ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών της Ε.Ε. κατά την ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση κρίσιμων τομέων, όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία και τα κτίρια, καθώς και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Παρέχει βασικά στοιχεία για τη βιομάζα και τη βιομηχανία βιοενέργειας και προβάλλει επιτυχημένα παραδείγματα ανθρώπων, έργων, εταιρειών, φορέων και προγραμμάτων που συμβάλλουν στην επίτευξη της ευρωπαϊκής κλιματικής ουδετερότητας.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη εκστρατεία αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση της προόδου που έχει επιτελέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε κράτος μέλος χωριστά στην ανάπτυξη της Βιοενέργειας, τονίζοντας τις επιμέρους εθνικές «Ημέρες Βιοενέργειας» κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για την κάλυψη της τελικής κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα, ψύξη και μεταφορές. Από την άλλη πλευρά, και καθώς οι ΑΠΕ κερδίζουν σταδιακά έδαφος, η Βιοενέργεια καλύπτει συνολική τελική εγχώρια κατανάλωση ενέργειας για έναν ολόκληρο μήνα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους επιμέρους ενεργειακούς τομείς. Επομένως η 1η Δεκεμβρίου 2022 είναι η συμβολική ημερομηνία σε ένα ετήσιο «ενεργειακό ημερολόγιο» που έχει επιλεχθεί για τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας και αντιστοιχεί στην ημέρα από την οποία και μετά η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να τροφοδοτείται με Βιοενέργεια μέχρι το τέλος του έτους για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών της αναγκών. Σε σχέση με την προ δωδεκαετίας κατάσταση, η Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας έχει μετατεθεί κατά 13 ημέρες νωρίτερα στο έτος, δείχνοντας τη σταδιακή πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον ενεργειακό κλάδο. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας εορτάζεται φέτος την 8η Νοεμβρίου, είναι φανερό ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά βήματα προόδου για να επιτευχθεί σύγκλιση προ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, του ΕΚΕΤΑ , του ΚΑΠΕ και του CluBE «Η Βιοενέργεια τα τελευταία χρόνια κάνει σταθερά βήματα προόδου για να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στον χώρο των ΑΠΕ. Δημιουργεί χιλιάδες θέσεις παραγωγικής απασχόλησης στον αγροτικό πληθυσμό και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με στερεή Βιομάζα και με Βιοαέριο συνεισφέρουν ως μονάδες βάσης στην αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού. Παράλληλα, η αξιοποίηση της παράπλευρης προκύπτουσας θερμικής ενέργειας σε πληθώρα εφαρμογών (π.χ. θερμοκήπια, ξηραντήρια, εκκοκκιστήρια, πριστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, κ.α.) παρουσιάζει σημαντικές λειτουργικές συνέργειες στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Επιπρόσθετα, στον κλάδο των μεταφορών τα υγρά Βιοκαύσιμα (Βιοντίζελ, Βιοαιθανόλη), καθώς και τα ανανεώσιμα αέρια (Βιομεθάνιο, Βιοϋδρογόνο) μπορούν να παίξουν έναν ολοένα ουσιαστικότερο ρόλο στην σταδιακή απανθρακοποίηση και αυτού του ενεργειακού κλάδου».
Πρόσφατα σχόλια