loader image
Επιλογή Σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Webinar με θέμα: «Τεχνολογίες Υδρογόνου: Ο δρόμος προς την από-ανθρακοποίηση»

Tετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023, 18:00 – 20:00

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω ZOOM

Δήλωσε συμμετοχή

Υδρογόνο: Η λύση για μια «κλιματικά ουδέτερη» Ευρωπαϊκή Ένωση & o βασικός μοχλός ανάπτυξης των επενδύσεων!

Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη, ως καύσιμο ή ως φορέας ενέργειας και ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Έχει πολλές δυνητικές εφαρμογές στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ενέργειας και των κτιρίων. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν εκπέμπει CO2 και κατά τη χρήση του εκλύονται σχεδόν μηδενικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι. Ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό τμήμα της λύσης για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Αυτό είναι και το βασικό θέμα του  Webinar με θέμα: «Τεχνολογίες Υδρογόνου: Ο δρόμος προς την από-ανθρακοποίηση», που θα διεξαχθεί μέσω ZOOM την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023, 18:00 – 20:00, από τη Σχολή Μηχανικών του Mediterranean College.

Η παγκόσμια δυναμική προς την κατεύθυνση της απο-ανθρακοποίησης της ενέργειας έχει θέσει το υδρογόνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας τους πολλούς ρόλους του ως τεχνολογίας προορισμού.

Θεματικές

Δρ. Παναγιώτα Ποιμενίδου, Χημικός  Μηχανικός, MEng, PhD, ειδική εμπειρογνώμων σε θέματα Υδρογόνου
«Οικονομία του Υδρογόνου: Ξεκλειδώνοντας την Ενεργειακή Μετάβαση»

Δρ. Νίκος Ντάβος, Μηχανολόγος Μηχανικός, MEng, PhDc, Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας – ΕΛΕΑΒΙΟΜ
«Από την βιοενέργεια στο βιοϋδρογόνο»

Τα ερωτήματα που αναδύονται είναι κρίσιμα:

  • Ποιος είναι ο ρόλος του υδρογόνου στην διαδικασία της απο-ανθρακοποίησης;
  • Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια οικονομία υδρογόνου και ποιες είναι οι προκλήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση;
  • Υπάρχουν αποτελεσματικές και πρακτικά εφαρμόσιμες μέθοδοι παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου ή/και βιοϋδρογόνου
  • Πού βρίσκεται η Ελλάδα, από πλευράς ουσιαστικής προετοιμασίας, για την σταδιακή της ένταξη στη νέα «οικονομία του υδρογόνου»

Με τη βοήθεια των εισηγητών, θα δούμε τις ραγδαίες, τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς των τεχνολογιών υδρογόνου και θα απαντήσουμε στο γιατί το υδρογόνο, αλλά και το βιοϋδρογόνο, ήρθαν κυριολεκτικά για να μείνουν.

Συντονισμός

Δρ. Αγγελική Καραλή, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Σχολής Μηχανικών, Mediterranean College

Γιάννης Καραλής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος, MSc Renewable Energy Engineering, Mediterranean College.

MSc Renewable Energy Engineering

Οι Τεχνολογίες Υδρογόνου θα περιληφθούν στο MSc Renewable Energy Engineering, το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις ΑΠΕ, το οποίο προσφέρεται από το Mediterranean College σε συνεργασία με το University of Derby (TOP50, Guardian University Guide 2023). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξειδίκευση αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, που συνδέονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εφαρμογές τους. Στους απόφοιτους απονέμεται ο μεταπτυχιακός τίτλος MSc του βρετανικού πανεπιστημίου, ο οποίος αναγνωρίζεται ισότιμα και στην Ελλάδα.

Μάθε περισσότερα για το πρόγραμμα

H Σχολή Μηχανικών του Mediterranean College λειτουργεί από το 2005, ανοίγοντας το δρόμο για την παροχή ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στον τομέα του Engineering. Σήμερα, συνεργάζεται με το University of Derby και, επιπλέον, παρέχει MEng (Integrated Masters Degree) Masters στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού και του Μηχανολόγου Μηχανικού, καθώς και το προαναφερθέν Μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στα πλεονεκτήματα της Σχολής συγκαταλέγονται:

  • Τα προγράμματα οδηγούν στηναπόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω του Engineering Council της Βρετανίας και μπορούν να εξασφαλίσουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα (chartered engineer status) και στην Ελλάδα.
  • Το Mediterranean College διαθέτει άρτιαυλικοτεχνική υποδομή για την υποστήριξη των εργαστηριακών μαθημάτων και των διπλωματικών εργασιών, καθώς και ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων εταιριών & εργαστηρίων.
  • Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σεερευνητικά projects και συνέδρια, να έρθουν σε επαφή με εξειδικευμένους επαγγελματίες της αγοράς και να δημοσιεύσουν το έργο τους σε ακαδημαϊκά περιοδικά.

Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στα προγράμματα σπουδών και τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Γίνονται δεκτές μετεγγραφές φοιτητών από Πανεπιστήμια, Κολλέγια & ΙΕΚ (αναγνώριση μαθημάτων).

Mediterranean College
Αθήνα: Κοδριγκτώνος 13 & Πατησίων 94, 10434, Τ: +30 210 8899600
Αθήνα: Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, 11251, Τ: +30 210 8899600
Γλυφάδα: Αχιλλέως 33 & Λ. Βουλιαγμένης 65, 16675, Τ: +30 210 8899600
Θεσσαλονίκη: Ίωνος Δραγούμη 21, 54625, T: +30 2310 287779
www.medcollege.edu.gr | info@medcollege.edu.gr

Λίγα λόγια για τους Εισηγητές:

*Η κα Παναγιώτα Ποιμενίδου (MEng, PhD) είναι Χημικός Μηχανικός που έχει εργαστεί σε πολλές διεθνείς / διαπειθαρχικές ομάδες εργασίας. Είναι εμπειρογνώμονας στα πεδία της ετερογενούς κατάλυσης για την παραγωγή υδρογόνου (heterogeneous catalysis for hydrogen production), της καταλυτικής καύσης (catalytic combustion), των εκπομπών και των τεχνολογιών μείωσης των αποβλήτων, καθώς και των υλικών τους. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και στην καθοδήγηση ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ενώ είναι ενεργή στο πεδίο της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) στη διδασκαλία, καθώς και στη διδασκαλία και επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Η Δρ. Ποιμενίδου συμμετέχει ενεργά στην ερευνητική κοινότητα STEM (science, technology, engineering, and mathematics)  για την προώθηση της ποικιλομορφίας και της ένταξης στη βιομηχανία και την οικονομία και την επικοινωνία της επιστήμης-τεχνολογίας-μηχανικής στο ευρύ κοινό.

**Ο κ. Νίκος Ντάβος είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και υποψήφιος διδάκτωρ στο ΠΔΜ στον τομέα των υγρών βιοκαυσίμων. Από το 2007 ασχολείται με την Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τις Ενεργειακές Μελέτες, τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα και τις Μονάδες Βιομάζας. Σήμερα, είναι επίσης Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE. Υπήρξε Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Διαχείρισης Ενεργειακών Συστημάτων και Ενεργειακής Πολιτικής, του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Ενεργειακής Πολιτικής, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, του ΠΔΜ. Ενδεικτικά τα Ευρωπαϊκά Έργα που έχει ασχοληθεί είναι τα: BioClus (FP7), EmPower (Intelligent Energy Europe), BioEnArea (Interreg IVC), ProforBioMed (Interreg MED), DESUR (Interreg IVC), GABE (Interreg IPA Greece-Albania), SecureChain (H2020), M3P (LIFE). Ο κ. Ντάβος είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ).