Oι κίνδυνοι έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (iLUC) επιλύθηκαν», δήλωσε ο Bernd Kuepker από το Τμήμα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Φυσικά, δεν είπε ότι το φαινόμενο της έμμεσης αλλαγής χρήσης γης έχει επιλυθεί. Αντ’ αυτού, επεσήμανε ότι μετά από χρόνια νομοθετικών αγώνων για τον τρόπο αντιμετώπισής της, η ΕΕ συμφώνησε τελικά σε ένα νέο κανονιστικό καθεστώς, προκειμένου να σταματήσει η παροχή κινήτρων για την αλλαγή της χρήσης γης. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν με αυτό όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Από το 2008, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τα κράτη-μέλη μέχρι το 2020 να προμηθεύονται το 10% των καυσίμων μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές. Σύντομα, όμως, οι ενδιαφερόμενοι κατέληξαν στο ότι η αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων οδηγούσε στη διαφορετική χρήση της γης (ILUC), με τρόπο που τελικά να εκτοπίζει τις καλλιέργειες τροφίμων και να προκαλεί περισσότερες εκπομπές από τα βιοκαύσιμα. Ωστόσο, πολλοί στον τομέα παραπονέθηκαν ότι αδίκως υποστηρίχθηκε πως όλα τα βιοκαύσιμα, όπως το φοινικέλαιο, οδήγησαν σε σε ILUC, καθώς άλλα πράσινα βιοκαύσιμα, όπως η ανανεώσιμη αιθανόλη και τα καύσιμα δεύτερης γενιάς από φύκια, δεν το έκαναν.
Εντέλει, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η ΕΕ αντέδρασε με αργό ρυθμό τα πρώτα χρόνια. Ωστόσο, τον Μάρτιο νέα κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα κοντά στους στόχους της ΕΕ εγκρίθηκαν, σηματοδοτώντας έτσι το τελευταίο εμπόδιο για τη θέσπιση ενός νέου ρυθμιστικού καθεστώτος για τις ανανεώσιμες μεταφορές στην ΕΕ.
Πηγή: ypaithros.gr
Πρόσφατα σχόλια