Με απόλυτη επιτυχία συνοδεύτηκε η συμμετοχή της ΕΛΕΑΒΙΟΜ στο εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε 29.09.16-30.09.16 στα πλαίσια του International Study Tour: Utilization of Straw and Biomass in the District Heating Sector: Experiences, Technology and Planning, στο Aarhus της Δανίας.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Danish Technological Institute (DTI) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Bioenergy 4 Business. Αντικείμενο του εκπαιδευτικού ταξιδιού ήταν η επίδειξη και ανάλυση επιτυχημένων εφαρμογών παραγωγής θερμότητας από βιομάζα και αξιοποίηση της σε δίκτυο τηλεθέρμανσης καθώς και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με βιομάζα.
Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ανάλυση της λειτουργίας 2 μονάδων που αξιοποιούν βιομάζα
Η μονάδα συμπαραγωγής της Verdo βρίσκεται στην πόλη του Randers, εγκατεστημένη ακριβώς δίπλα στο λιμάνι του ποταμιού που διασχίζει την πόλη. Έχει εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 50 MWe και θερμική 130 MWth. Το δίκτυο τηλεθέρμανσης εξυπηρετεί περίπου 36.500 νοικοκυριά, ήτοι το 94% των καταναλωτών της πόλης.
Αν και η μοναδα είχε αρχικά (το 1982) κατασκευαστεί για να καταναλώνει άνθρακα από το 2009 και μετά άρχισε η μετατροπή της σε μονάδα βιομάζας. Πλέον περισσότερο από το 99% του καυσίμου που καταναλώνεται είναι βιομάζα. Η μονάδα διαθέτει 2 λέβητες βιομάζας και ένα ατμοστρόβιλο. Από τους λέβητες παράγεται ατμός θερμοκρασίας 525°C και πίεσης 110 bar.
Η μονάδα απασχολεί 50 άτομα μόνιμο προσωπικό.
Η δεύτερη μονάδα στο Gassum-Hvidsten παράγει μόνο θερμική ενέργεια για την τροφοδοσία μικρού, τοπικού δικτύου τηλεθέρμανσης.
Η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί την προηγούμενη 10 ετία ως συμπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο και τη θερμότητα να αξιοποιείται στο κοντινό δίκτυο τηλεθέρμανσης που εξυπηρετεί τα 2 πλησιέστερα χωριά Gassum και Hvidsten.
Η πολυ υψηλή φορολόγηση που επέβαλε (και συνεχιζει να επιβάλει) η δανέζικη κυβέρνηση σε όλα τα ορυκτά καύσιμα (χωρίς να εξαιρεί το φυσικό αέριο) κατέστησε τη μονάδα ζημιογόνα με συνέπεια, το 2013, να αλλάξει ιδιοκτήτη και να ανακατασκευαστεί σε μονάδα καύσης βιομάζας η οποία παράγει, πλέον, αποκλειστικά θερμική ενέργεια που τροφοδοτεί με ζεστό νερό το προυπάρχον δίκτυο τηλεθέρμανσης.
Το ζεστό νερο που παρέχεται στο δίκτυο είναι θερμοκρασίας 75°C και η επιστροφή του 40°C.
Η εγκατεστημένη ισχύς το λέβητα βιομάζας είναι 1 MWth και η πρώτη ύλη που καταναλώνει είναι άχυρο (κατά προτίμηση σιταριού αλλά και κριθαριού).
Πρόσφατα σχόλια