loader image
Επιλογή Σελίδας

Τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα με τη μέθοδο της αεριοποίησης της Agrigas Ενεργειακή Α.Ε. πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16/6/2023 στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λάρισα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη επιμελητηρίων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Η Agrigas Ενεργειακή Α.Ε. ιδρύθηκε το 2015, μετά από 6 χρόνια έρευνας στον τομέα της αεριοποίησης με σκοπό την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στον νομό Λάρισας, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην εκμετάλλευση της βιομάζας και πιο συγκεκριμένα των αγροτικών υπολειμμάτων. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στη Λάρισα στο 7ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου και αναπτύσσονται σε γηπεδική έκταση επιφάνειας 55.780 τ.μ. που αποτελείται από γήπεδο κεντρικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 7.063 τ.μ. με βιομηχανικό κτίριο 1.000 τ.μ. και γήπεδα περιμετρικών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων επιφάνειας 48.713 τ.μ.

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχύος 499kW. Έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 3.800.000kWh ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα διοχετεύεται αποκλειστικά στο δημόσιο δίκτυο. Η τροφοδοσία του αεριοποιητή γίνεται με βιομάζα σε μορφή pellet. Για τον λόγο αυτό υπάρχει εγκατεστημένη γραμμή παραγωγής agripellet το οποίο μπορεί να διατεθεί και για άλλες χρήσεις όπως ζωοτροφή, καύσιμο κ.α. Παράλληλα, στην έξοδο του συστήματος αεριοποίησης προκύπει και μια ποσότητα βιοεξανθρακώματος (biochar) το οποίο πωλείται ως λίπασμα ή/και σαν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τσιμέντου και ασφάλτου. Συνολικά η μονάδα παράγει περίπου 400 τόνους biochar σε ετήσια βάση. Τέλος, η μονάδα είναι σε θέση να παράξει περί τα 500-600 kW θερμικής ισχύος σε ζεστό νερό θερμοκρασίας 85 °C, το οποίο μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές τηλεθέρμανσης ή ξήρανσης.

Εκ μέρους του μετοχικού σχήματος της εταιρείας ομιλίες απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Agrigas Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο καινοτόμο για τη χώρα μας εγχείρημα και στη δυναμική που αναπτύσσει στην περιοχή και ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Γκέκας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επένδυσης, μεταφέροντας παράλληλα και τον χαιρετισμό του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) που ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“… Με την ευκαιρία των εγκαινίων της πρότυπης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με σύγχρονη τεχνολογία αεριοποίησης, της εταιρείας AGRIGAS και μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), θα θέλαμε να συγχαρούμε τους συντελεστές του έργου, οι οποίοι με άοκνη προσπάθεια και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κατασκευή του σταθμού κατά την περίοδο της πανδημίας, έφεραν εις πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο.


Η μονάδα αεριοποίησης της AGRIGAS βασίζεται σε ένα πολυπρομηθευτικό και πολυπροϊοντικό μοντέλο παραγωγής
, αφού έχει σχεδιαστεί να αξιοποιεί μία ευρεία γκάμα από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών βάσει μακροπρόθεσμων συμφωνιών με τους αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια, σε σταθερή και αδιάλειπτη λειτουργία υπό τη μορφή βιοηλεκτρισμού και βιοθερμότητας. Παράλληλα, η μονάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει τυποποιημένο καύσιμο στερεής βιομάζας σε μορφή αγροπελλέτας προς υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανικούς καυστήρες, αλλά και βιοεξανθράκωμα (Biochar) προς βελτίωση του καλλιεργούμενου εδάφους και κατακράτηση θρεπτικών συστατικών και νερού, απαραίτητων για την ανάπτυξη των φυτών στον επόμενο καλλιεργητικό τους κύκλο.

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι η επένδυση της AGRIGAS, η οποία από σήμερα μπαίνει σε επίσημη λειτουργία, αποτελεί την επιτομή της Κυκλικής Βιοοικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη και εξασφαλίζοντας πολλές και σταθερές νέες θέσεις εργασίας σε όλη την τοπική αλυσίδα αξίας της Βιομάζας. …

 

Βρισκόμαστε στο πλευρό των στελεχών της εταιρείας και των συνεργατών τους, όπως άλλωστε πράττουμε διαχρονικά με όλους τους συνεργάτες και επαγγελματίες που συγκροτούν την ευρύτερη οικογένεια της Ελληνικής Βιομάζας. Ευχόμαστε καλή αρχή και καλή επιτυχία στο έργο και ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες αντίστοιχες επενδύσεις στη χώρα! “

Η Agrigas Ενεργειακή Α.Ε. αποτελεί μέλος της ΕΛΕΑΒΙΟΜ από τον Μάρτιο του 2020, συνεισφέροντας στην τεχνογνωσία του κλάδου βιοενέργειας, καθώς η αεριοποίηση φυτικής λιγνοκυτταρινούχας βιομάζας αποτελεί μία αξιόπιστη τεχνολογία παραγωγής ανανεώσιμων αερίων που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περιοχές της χώρας με πλούσιο δυναμικό σε στερεά αγρωστώδη και ξυλώδη υπολείμματα, όπως άχυρο σιτηρών και κλαδέματα ή εκριζώσεις δενδροκαλλιεργειών.