loader image
Επιλογή Σελίδας

Το 2020 αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό έτος για το μέλλον της Βιοενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, υπό το φως της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), η οποία θέτει τους βασικούς άξονες προκειμένου να καταστεί η ήπειρος κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Παράλληλα η σταδιακή μείωση της συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ορυκτό άνθρακα και λιγνίτη, φέρνει τη Βιοενέργεια στο προσκήνιο ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας βάσης, εφόσον εξορθολογιστούν και οργανωθούν κατάλληλα βιώσιμες και μακροπρόθεσμες εφοδιαστικές αλυσίδες Βιομάζας.

Για τη φετινή χρονιά, η Βιοενέργεια εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει τις πρωτογενείς ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 30 ημέρες. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τους νέους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων πολιτικών με σημαντική επίπτωση και στη χώρα μας – η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχουν και φέτος στην πανευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία European Bioenergy Day. Η εκστρατεία οργανώνεται από μια ομάδα εθνικών και διεθνών συνδέσμων, ακαδημαϊκών-ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, υπό το συντονισμό του  Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας (BIOENERGY EUROPE), μέλη του οποίου είναι η ΕΛΕΑΒΙΟΜ, το ΕΚΕΤΑ και το ΚΑΠΕ. Σκοπός της εκστρατείας είναι η καλύτερη κατανόηση της προόδου που έχει επιτελέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε κράτος μέλος χωριστά στην ανάπτυξη της Βιοενέργειας, καθώς και του κυρίαρχου ρόλου της στην υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για την κάλυψη της τελικής κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα, ψύξη και μεταφορές. Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των ΑΠΕ, η Βιοενέργεια καλύπτει συνολική τελική εγχώρια κατανάλωση ενέργειας για 30 ημέρες. Επομένως η 2α  Δεκεμβρίου 2020 είναι η συμβολική ημερομηνία σε ένα ετήσιο «ενεργειακό ημερολόγιο» που έχει επιλεχθεί για τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας και αντιστοιχεί στην ημέρα από την οποία και μετά η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να τροφοδοτείται με Βιοενέργεια μέχρι το τέλος του έτους για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών της αναγκών. Σε σχέση με την προ δωδεκαετίας κατάσταση, η Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας έχει μετατεθεί κατά 12 ημέρες νωρίτερα στο έτος, δείχνοντας τη σταδιακή πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον ενεργειακό κλάδο. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας εορτάζεται φέτος την 13η Νοεμβρίου, είναι φανερό ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά βήματα προόδου για να επιτευχθεί σύγκλιση προ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, του ΕΚΕΤΑ και του ΚΑΠΕ «Η Βιοενέργεια τα τελευταία χρόνια κάνει σταθερά βήματα προόδου για να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στον χώρο των ΑΠΕ. Δημιουργεί χιλιάδες θέσεις παραγωγικής απασχόλησης στον αγροτικό πληθυσμό και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με στερεή Βιομάζα και με Βιοαέριο συνεισφέρουν ως μονάδες βάσης στην αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού. Παράλληλα, η αξιοποίηση της παράπλευρης προκύπτουσας θερμικής ενέργειας σε πληθώρα εφαρμογών (π.χ. θερμοκήπια, ξηραντήρια, εκκοκκιστήρια, πριστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, κ.α.) παρουσιάζει σημαντικές λειτουργικές συνέργειες στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Επιπρόσθετα, στον κλάδο των μεταφορών τα υγρά Βιοκαύσιμα (Βιοντίζελ, Βιοαιθανόλη), καθώς και τα ανανεώσιμα αέρια (Βιομεθάνιο, Βιοϋδρογόνο) μπορούν να παίξουν έναν ολοένα ουσιαστικότερο ρόλο στην σταδιακή απανθρακοποίηση και αυτού του ενεργειακού κλάδου».

Η σημερινή επέτειος της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας συνοδεύεται από διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας στο πλαίσιο της 5ης έκδοσης της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης του κλάδου βιομάζας “BIOMASS DAY 2020” από κοινού με τη 2η έκδοση της συνδυαστικής εκδήλωσης Βιοοικονομίας-Βιοενέργειας “Bioeconomy & Bioenergy Forum 2020” με θέμα «Βιοενέργεια και Βιοοικονομία: Μοχλοί μίας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης». Περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της εκδήλωσης.

Επιπλέον, ενημερωθείτε σχετικά με την ενημερωτική εκστρατεία και διαβάστε επιτυχημένη ιστορία βιοενέργειας από την Ελλάδα.

Κατεβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου.